Bieslog - Weet je waar ík trek in heb?
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








zondag 26 januari 2003 14:43  verstuur

Weet je waar ík trek in heb?


(een nieuw gezelschapsspel?)

1.

  • Weet je waar ík trek in heb?
  • Nou?
  • In melige wietzen.
  • Heb ik geloof ik wel eens gegeten...
  • Je haalt bij de kaasboer een pond belegen wietzen. Pittig-belegen, ook goed... hoe ouder hoe beter.
  • Ik haal ze altijd op de Zuidermarkt. Ik weet een kraam met Belgische wietzen... heerlijk!
  • Of Leidse wietzen, ook verrukkelijk. Nou, dan haal je ze even door het paneermeel en je bakt ze door en door...
  • Ja! Goed doorbakken! Ik vind de korstjes vaak lekkerder dan de wietzen zelf.
  • Even een pufje uit de schuimbus eroverheen, kopje slappe thee erbij.... smullen maar!

2.

  • Weet je waar ík trek in heb?
  • Nou?
  • In moesjes-prut-in?t-vaasje!
  • Achjee... Moesjesprut, lang niet gegeten.
  • Heel ouderwets. Werd veel in de Hoeksche Waard gegeten.
  • Moesjesprut... dat was iets met appels, toch?
  • Nee, met kweeperen. Vier kilo kweeperen - je moet véél nemen, want moesjesprut slinkt nogal - de kweeperen fijnhakken en platstampen, dan door een zeef persen, in een theedoek rollen, die slappe rol sla je een kwartiertje tegen een bakstenen muurtje, dan in een vaasje proppen, vaasje in het karpet rollen en vier dagen laten staan.
  • O ja, dat was het. En dan op een gegeven moment is het van: jongens, tafels en stoelen aan de kant, tapijt uitrollen en daar is het vaasje met de moesjesprut. De lucht die van de grond opstijgt... heerlijk! Trouwens, weet je wat ook lekker is - een variant: zooi-in?t-hooi.
  • Zooi-in?t-hooi. Was dat niet iets met geplette druipkool?

3.

  • Weet je waar ík trek in heb?
  • Nou?
  • In ontplofte banaan.
  • Als toetje? O ja, heb ik vroeger vaak gegeten. Hoe ging dat ook alweer?
  • Nou, je neemt een banaan, je vouwt ?m een stukje open, je holt ?m uit...
  • Hoe hol je een banaan uit?
  • Met een appelboor. Heel stom, maar bananenboren bestaan niet. Dus je maakt met een appelboor zeg maar een gangetje in de banaan. En dat vul je met kruit.
  • Dát was het: vullen met kruit. Dat ruikt zo lekker! Hoe kom je aan kruit?
  • O, dat is makkelijk te krijgen. In dierenwinkels verkopen ze het in busjes. Het zogenaamde buskruit.
  • Hoeveel gaat er dan in de banaan?
  • Zeker twee busjes. Losjes uit het busje in de banaan laten stromen. Dan vouw je de schil weer dicht, maar... je laat uit de bovenkant een lontje steken.
  • Hoe kom ik aan een lontje?
  • Touwtje nemen, even in de cognac dopen. Als de tijd voor het toetje is aangebroken...
  • Toetjestijd!
  • ...steekt iedereen aan tafel tegelijkertijd z?n lontje aan.
  • Het toetjeslontje. Wat feestelijk!
  • Dan is het even van boem... en dan pakt iedereen de dessertlepel en schraapt z?n toetje bij elkaar. Uit de gordijnen... van het plafond... uit de kroonluchter... Wij hebben soms wel eens toetje gevonden in de parasol op het buitenterras!