Bieslog - Ontmoeting met een Groot Man
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








woensdag 2 augustus 2006 23:38  verstuur

Ontmoeting met een Groot Man
- de Uitlaat-tapes -

Beeldvergroting: H. M. van Randwijk (1909 - 1966)
H. M. van Randwijk (1909 - 1966)
Beeldvergroting: Dichtregels van Van Randwijk op een verzetsmonument in Amsterdam\n
Dichtregels van Van Randwijk op een verzetsmonument in Amsterdam

De schrijver Ewald Vanvugt maakte voor het zestigerjaren jongerenprogramma Uitlaat - waarvan de Biesloghoofdredacteur toen hoofdredacteur was - een wekelijkse radioreportage.
Samen gingen we 175 maal op pad.

In 1966 bracht Ewald het idee aan, een uitzending te wijden aan het begrip non-conformisme, om daarmee het groeiende verzet tegen 'de autoriteiten' een theoretisch fundament te geven.
Behalve gesprekken met o.a. dienstweigeraars en advocaten die hen verdedigden, maakten we ook een interview met H. M. van Randwijk.

Van Randwijk, verzetsstrijder en medewerker van het illegale Vrij Nederland, werd de eerste hoofdredacteur van het na-oorlogse VN.
In 1947 slaagde hij erin het aantal abonnees van 100.000 terug te brengen tot 30.000, vanwege zijn felle stukken tegen de zogenaamde Politionele Acties, een eufemisme - zoals Van Randwijk benadrukte - voor de Nederlandse koloniale oorlog in Indonesië.
Een non-conformist pur sang.

Het gesprek met de toen 57-jarige Van Randwijk maakte op ons - twintigers - een diepe indruk.

In 1965 had journalist Henk J. Meier voor Uitlaat al eens een gesprek met Van Randwijk gemaakt en ook dat vonden we indrukwekkend. Hij sprak toen over het begrip 'voorlichting' - een begrip dat we nu zouden aanduiden als 'de informatievoorziening door de overheid en de media'.

De twee opnamen van Van Randwijk zijn bewaard gebleven; Ewald Vanvugt en ik hebben ze onlangs beluisterd, waarna we ons afvroegen welke indruk Van Randwijks woorden nu, veertig jaar later, op ons maakten.